HOME
HISTORIEK
POPPEN
FOTO's
NIEUWS
CONTACTWe gingen van start in 1995.
Reeds 20 spelletjes passeerden de revue, een overzichtje :


1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005
2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2010 - 2012 - 2014 - 2014 - 2015 - 2016

1995Eerste Spelleke:
Het is 10 februari 1995. We spelen drie dagen en geven comentaar op 1994.
We hebben de tijd mee, de gemeenteraadsverkiezingen zijn pas achter de rug. Er is een nieuwe burgemeester, er zijn nieuwe schepenen.
Voorstelling van onze twee helden, Rosten Tieste en Fluite

1996Tweede Spelleke:
Vandejoare es ter 'vroue in 't spel gekommen, en wa veur iene: Pelagie! Iedereen za Pelagie nog wai kennen, ge kost ter aue veloo zetten, bier uit flesselkes drenken, pielen kuipen en zels snuif, a ja want Pelagie snuifdegen.
Nieuwe Poppen:
Pelagie en den ouen Burremeester

1997Derde Spelleke:
Peseerde zomer kloagdegen de menschken van de stjeeweg azu van 't stof, doarom peise' k datter van de joare genoeg stof es vur 't derde spelleke
Nieuwe Poppen:
Boudewijn en den dokteur

1998Vierde Spelleke:
Gezaid es gezaid... en gezet es gezet...
Lierde, met onze poppen voorop, gaan zichzelf verkopen in het programma Golfbreker van Martin De Jonghe, voor BRT2 in Blankenberge.
Nieuwe Pop:
Den ouen pasterPelagie verkoopt Brunoburgers aan de Waesberg, waar de gemeente een bank plaatste voor de toeristen.
Daar waar ooit de waesbergmolen stond, kwam ooit meester Roger met zijn leerlingen op de jaarlijke uitstap.
In deze editie spelen Tieste en Fluite voor
het eerst live vóór de kast mét maskers.

1999Vijfde Spelleke:
Ons eerste jubileum is een echt feest, met vlaggen op het dorpsplein, accordionmuziek bij het binnenkomen en bij het begin van het eerste skufken voor iedereen en als tractatie nen druppel.

Nieuwe poppen :
Ruu Dreken en Den Apotekre van de Stoatie

De zes bestaande poppen spelen allen mee in 't vijfde spelleke.
Flupke Fontaine en Valeir van de moart uit 't spelleke van Goavre
zijn onze eregasten en komen ons speciaal uit Gavere feliciteren.
Onverwachts duikt op maandag het Gentse pierke met Dreupelmans en
de grote baas Freek Neirynck op. Gewoon Leuk !!
  

 


2000Zesde Spelleke:
In ons dorp denken de politiekers volop aan de geemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Er worden lijsten samengesteld en voorspellingen gemaakt. In lierde gaat onze burgervader met pensioen en in ons spelleke "Ekwelle burremiester wairen ....." stellen zich drie kandidaat-burgemeesters voor.

Nieuwe Poppen:
Den n'avecoat en Marc Brakeleer (als eerste schepen.)

 De pop van Rudy Mortier is zeer gelijkend en in één woord schitterend.
Met de pop van Marc de Brakeleer zijn we niet zo gelukkig.
Het kon evengoed zijn kozijntje geweest zijn... Zijn kostuumpje zal het moeten doen.


2001
Woar da de sterre bleef stille stoan
klik op bovenstaande link voor meer info over de sterre...


Zevende Spelleke:
Woar da de sterre bleef stille stoan. Een blijspel uit 1924 van felix timmermans.
In deze bekende kerstlegende wordt een episode uit het leven van drie arme schooiers uit het Neteland verteld. Suskewiet, Pietje Vogel en Schrobberbuik. Zij hebben afgesproken om op de vooravond van Kerstmis samen driekoningen te zingen. Ze verdwalen echter en komen terecht bij een foorwagen, waar ze Jozef, Maria en het kindeke Jezus ontmoeten. De volgende Kerstmis besluiten Schrobberbuik en Pitje Vogel alleen te gaan zingen. Zonder succes. Pitje Vogel wil dan, in zijn overmoed, naar de afgezette pastoor gaan. Daar ontmoet hij de duivel die hem in ruil voor geld zijn ziel afpakt. De derde Kerstmis, Suskewiet is ondertussen gestorven, brengt Schrobberbuik een bezoek aan de rijke maar ongelukkige Pitje Vogel. In een laatste gevecht met de duivel roept Pitje Vogel de hulp in van Maria en wordt aldus bevrijd.
Nieuwe Poppen:
Boer Leeman en Schrobberbuik
(Deze figuren komen na hun optreden in de sterre Tieste en Fluite regelmatig een bezoekje brengen in het Spelleke van Lierde)In 1999 speelden we onze vijfde eindejaarsconference 't es onze zubilee. We kregen de maandag bezoek van 'spelleke van Drei Kluite met Luk de Bruyker en Freek Neirynck. 't Spelleke van Goavere, met de poppen Flupke Fonteine en Valeir van de Moart, had een gastoptreden in de conference. Freek stelde na de poppenvoorstelling voor iets gezamelijk te spelen in 2001. Hij zou 'Waar de sterre bleef stille staan' van Felix Timmermans bewerken voor stangpoppen.
2002Achtste Spelleke:
In 1979 stond Lierde op zijn kop wanneer onze ploeg de finale speelde in 'Spel zonder grenzen' in Bordeaux, en er brons pakte. Het is geen geheim dat de trofee, vergeten en onder het stof, ergens in een kast staat in de raadzaal. Die trofee zou de rode draad worden van het achtste spelleke.
Zou het geen goed idee zijn om de trofee te laten verdwijnen zonder dat iemand iets merkt?

Nieuwe Poppen:
Den burremiester (tweede versie) en de sjeriff

Hoe die trofee tijdens één van onze laatste
lezingen bij ons op tafel terecht kwam zal
wel altijd een raadsel blijven.

Nietwaar hoor, RVDC heeft hem gepikt !


2003Negenste Spelleke:
Fluite besluit terug aan te knopen met de oude traditie van koning lopen. Het kost hem niet al te veel moeite om zijn boezemvriend Tieste te overhalen om mee te doen. Maar ..... om koning te lopen moet je met 3 zijn. Tieste en
Fluite trekken hun stoute schoenen aan en nodigen op het gemeentehuis niemend minder dan de burgemeester uit voor een rondgang door het dorp.
Nieuwe Pop:
Skepenenneken Nadia


Je kan zien dat het koningslopen zijn sporen naliet bij de burgemeester en zijn eerste schepen ...  


2004Tiende Spelleke:
Wij vieren onzen twiede jubilee... met de uitgave van ons boek " 't Spelleke van Lierde - 10 jaar"
Alle poppen, dertien in het totaal krijgen deze keer een rol.
Nieuwe Pop:
Sjanteur de sjarme Toone2005Elfde Spelleke:
Onze burgemeester, die in 2004 in mindere doen was, speelt de rode draad in ons elfde spelleke. Nu en dan verplichtte men hem het wat kalmer aan te doen. Daar waren vooreerst de kleine probleempjes met de pancreas (Fluite en Tieste spreken voortdurend over 'de smallast'). Later op het jaar volgde het verbrande been. In 2004 was hij voor het ongeluk geboren. Gebeurtenissen waar niemand schuld aan heeft, maar die verdomd leuk zijn in een poppenkast.

Nieuwe Pop:
De pjeremeester, skepen2006
Twaalfde Spelleke:
Al da lawai niet...

Je moeder had zeker gelijk, van luide muziek kan je doof worden. De sterkte van geluid - dat men uitdrukt in decibel - wordt zeer onaangenaam ervaren wanneer men in industrie of in discotheken meer dan 100 decibel wordt genoteerd. Zijn de buren van de jeugdclub overgevoelig aan geluid? Zouden ze lijden aan wat men in vaktermen noemt - 'hyperacusus'? Het kan, maar we weten het niet. In de woordenboek van Tieste en Fluite staat dit woord niet, ze voeren altijd zelf het hoge woord. Het is Pelagie die wat meer beweging en leven, en dus lawaai, rond het station wil. Zoals het vroeger was. Komt daar gedonder van ?

Nieuwe Pop:

De VelomoackerStil, zeer stil werden Rosten Tieste, Fluite, Pelagie en de vele andere poppen op dinsdag 22 november. Die avond overleed Dokter René Van Ongevalle. We wisten dat den dokteur zwaar ziek was. Niemand geloofde dat het zo rap en plots zou eindigen. Sinds 1997 speelde hij met zijn eigen pop het rolletje van Den Dokteur. Zoals Rosten Tieste, Fluite en Pelagie zal Den Dokteur in 't Spelleke Van Lierde altijd blijven meespelen. We weten dat René niets anders zou gewild hebben.
Ter es in 't spel veel te beleven
Op Lierds parochiaal gebied
Azu rond 'n ure of neegne
Weet' abij niet
Wa dagge ziet ...

Soms 'n drama
Mor miestal niet.
2007Dertiende Spelleke:
Tis weer van dat, kiezinge. Wie goat er noste joare onzen nuen burremeester zijn? Weer nen tjeef? de marc? of ruud dreken?
Nieuwe Pop:
Persijn

In oktober zijme weer goan kiezen, politiekers ain niet te verliezen
En doarmee ain z'amoal weer gewonnen, Over zes joar meugde were kommen
Nou koste stemmen op 'n lijst of dreie, en achteraf was alleman blije
Oan d' ekspikoase was het niet gelegen, doarmee ain z'amoal mijne zegen
En tuus nog en tuus nog, t'es alle zes joar weer van dat
Want stemmen stemmen stemmen moete doen (stemt! stemt!)
Van stemmen stemmen stemmen waire'k moej (stemt! stemt!)2008

Veertiende Spelleke:
Probleemn ???
Zijn er problemen in Lierde? Grote of kleine of helemaal niet? Sommigen zien nergens en nooit problemen. Is er werkelijk geen vuiltje aan de lucht? Zijn ze zot van glorie en is hun optimisme misplaatst? Of schuiven ze de problemen op de lange baan?
Anderen zien dan weer altijd en overal problemen. Is Lierde er echt zo erg aan toe? Of zijn ze misnoegd en is hun pessimisme ongegrond? Komt hun moment van glorie en zijn de problemen van de baan?
Problemen zitten soms in een klein hoekje. Waar je ze niet verwacht. Wie weet wat er in't Spelleke van Lierde 2008 opduikt... Of niet opduikt...

...Geen nue poppe

Moar wel e moelebakkes voor ons Pelagie...


2009
Vijftiende Spelleke:
Rapleerd'ou al die zjieratjes...
Wanneer men in onze streek over een 'zjieratje' spreekt dan heeft men het over een cavia. Het zijn de spanjaarden die in de 16de eeuw het knaagdiertje van Zuid-Amerika, met een tussenstop in Guinee naar West-Europe brengen. De Inca's kweekten de cavia voor de vleesproductie, bij ons zijn het troeteldiertjes. In Peru blijft tot vandaag de Cavia een echte lekkernij, het is een feestmaal!
Geen nieuwe pop dit jaar
Misschien daarom dat Tieste en Fluite vertellen dat men op het eetmaal van de CD&V in 2008 cavia met provencaalse saus kon proeven.
Lierde is nooit zo fel in het nieuws geweest. Men hoorde het op de radio, de teevee (Vrt, VTM, CNN, ook Al Jazeera bleef niet achter).
Lierde kreeg in april 2008 een onverwacht cadeau: Niet minder dan 400 cavia's werden in Deftinge aangetroffen op zolder bij een oude dame. Drie dagen later telde men er al 420... En toch, toch kregen de knaagdiertjes een paar dagen later allemaal een nieuwe thuis. Men kon een cavia gratis op halen, zelfs een paar Hollanders waren gegadigd....

Bij onze derde jubilee werd ter promotie een CD-tje opgenomen en te koop aangeboden, met de markantste liedjes van de voorbije 15 jaar. Voorwaar aanbevolen aan iedereen die van ons dorp houdt. Bij het horen van deze liedjes, ooit geschreven voor het Spelleke van Lierde krijg ik kippenvel...
De CD is nog steeds verkijgbaar...
2010
De leutige begroavinge van tieste en Fluite

klik op bovenstaande link voor meer info over de begroavinge...


Zestiende Spelleke:
Haal de zakdoeken maar boven, want geschreeuwd gaat er werren. Maar gelachten uk za.
Het voorleupig leste spelleke. voorleupig he.

Nieuwe Poppen:
Erna, skepen van onderwijs
Mark - Lato - de Ville
En Fonske Coezze2011
Kamadereers
Zeventiende Spelleke:
Na hun schierlijk overlijden van vorige jaar, vielen Tieste en Fluite in een zwart gat. Letterlijk.
Doodgaan in misschien eventjes leuk, maar het gaat al snel vervelen. Vanuit de wachtzaal van het leven
observeren Tieste en Fluite de wereld, en Lierde. Totdat ze - gedreven door een hongergevoel - besluiten
om opnieuw een stapje in de wereld te zetten. In lierde maken voortaan hobbykoks, TV-makers, en andere
kamaderiers de dienst uit. Tieste en Fluite worden om de oren geslagen met megalomane projecten.
Kunnen onze ruwe helden de harde confrontatie aan met zelfverklaarde beevees en mediageile kamaderiers?
Tieste en Fluiten blijven - ondanks het aanbod - een beetje op hun honger zitten.
Waar eindigt dit? En vooral Hoe?

Maar wat zijn Kamaderiers?
Je hoort het woord al eens vallen in Deftinge. Neen, niet op de Wassegem of in Breebijl.
Hoe verder je opschuift naar Geraardsbergen, hoe meer kans je hebt om begroet te worden als Kamaderier.
In Gemeldorp heb je gegarandeerd prijs. Meer zelfs, Gemeldorpers beschouwen de rest van de wereld als
Kamaderiers. Zelfs die van Deftinge. Ah nee zeker, die van Deftinge zeker en vast!

Een Kamaderier, beste spelleke van Lierde-toeschouwer, - je geduld wordt al lang genoeg op de proef gesteld -
is een knoeier, een prutser, een "muusbozze", nen "brosselier".
Maar je hebt absoluut recht op een degelijke wetenschappelijke uitleg. Daarom een snuifje etymologie.
In 'kamaderier' vinden we de stam 'modderen', wat schipperen, knoeien, onhandig te werk gaan betekent.
Dat de originele korte -o- verandert in een korte -a- ('madderen') heeft te maken met het accent,
zoals in horloge/harluzje. Het voorvoegsel ka- is een expressief voorvoegsel, dat vaak pejoratief gebruikt
wordt en een overtreffende betekenis aan een woord geeft. Zoals in 'kazjoeberen', dit is overdreven zuipen,
of in 'kadodderen', dit is overdreven schudden.

Je zal maar een kamaderier zijn...
2012
SKOU VAN 'T WET GAT
Achtiende Spelleke:
Statler: That was wonderful!
Waldorf: Bravo!
Statler: I loved it!
Waldorf: Ah, it was great!
Statler: Well, it was pretty good.
Waldorf: Well, it wasn't bad...
Statler: Uh, there were parts of it that weren't very good though.
Waldorf: It could have been a lot better.
Statler: I didn't really like it.
Waldorf: It was pretty terrible.
Statler: It was bad.
Waldorf: It was awful!
Statler: It was terrible!
Waldorf: Take 'em away!
Statler: Bah, boo!
Waldorf: Boo!
...


Anno 2012 stuurt de babyboomgeneratie het dagelijkse leven in Lierde met rustige, doch strakke hand, hun jeugddromen realiserend. Sport- en cultuurpaleizen rijzen op aan de hemel. Het geld is goed besteed, net voor het waardeloos werd.
 
Er is dus nieuws onder de zon in Lierde, maar verder  is er geen nieuws.
Nu nog niet, later misschien, want er zitten verkiezingen aan te komen, al  gebeurt dat wel vaker. Sommige babyboomers hebben er nog zin in, anderen zien dat het goed is geweest en vertrouwen er op dat alles bij het oude blijft. Toch zijn ze een beetje skou van 't wet gat.
 
Want de grond trilt zowaar. Zit daar geen jong geweld aan te komen? Relschoppers, 'boelzoekers', die onze prachtige realisaties, onze torens van welvaart, door elkaar proberen te schudden. Zij zijn nie skou van 't wet gat.
Zijn we straks blij en verrukt wanneer de kurk uit de fles floept, en we besproeid worden met heerlijke bubbels of maken we misbaar over de vlekken op onze jas?
 
Misschien mag de jeugd rekenen op de ervaring van Tiest en Fluite en van een lange stoet van zéér oude wijzen, die een brug slaan naar de toekomstige generatie, en er een inspiratiebron voor zijn. Want ook deze zijn nie skou van 't wet gat'
2012 - Verkiezingsspecial
MEE PARLEE BUITEKOMMEN

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing reist het gezelschap van het Spelleke de vier gemeentelijke dorpspleinen rond om er een korte voorbeschouwing te houden op de nakende kiezing.

Welke beloftes werden er al gemaakt, en door wie? Welke politiekers komen veel buiten, en wie stuurt er zijn kat naar de Lierdense evenementen?

Op deze vragen en mee geven Tieste en Fluite een antwoord aan de 4 kerken van groot Lierde.2013

T'ES BETUUVERD
 
 
Politici komen en gaan. En bij 't Spelleke van Lierde betekent dit dat de poppen van politici eveneens komen en gaan. Op het eerste Spelleke na de gemeenteraadsverkiezingen zal het publiek dan ook verwend worden met vergane glorie en opkomend talent.

Zelfs achter de scène vernieuwde 't Spelleke. Koen Van Der Eecken en Gunther Roels debuteren met het poppenspel. ‘Al die nieuwe poppen introduceren was geen gemakkelijke opdracht', vertelt Marc Maroye. ‘Maar onder de titel 't Es Betuuverd mogen Tieste en Fluite heel creatief zijn. Er komt zelfs toverij aan te pas.'

Het stuk van dit jaar heeft een iets hoger cabaretgehalte. ‘Dat komt onder meer door er liedjes in te verwerken. Vroeger dienden die liedjes enkel als overgang tussen de verschillende scènes', legt Maroye uit. ‘Voor de muzikale begeleiding zorgt Jo De Taeye die zoon Wout met diens accordeon meebrengt.'

De rode draad doorheen het stuk is het Bourgondisch leven van de Lierdenaren. ‘Niet alleen in de gastronomie, maar ook bij de hormonen. Goed eten en goed in bed dus. Althans voor diegenen die bij de gemeenteraadsverkiezingen goed gescoord hebben. We denken dat we dit subtiel verweven hebben in het poppenspel. We spelen vijf keer, maar alle plaatsen zijn verkocht. Dat betekent dat meer dan 1.000 mensen zullen komen lachen met 't Spelleke', besluit Maroye.

Nieuwe Poppen :
Burgemeester Jurgen Soetens en stemmenkanon Fernand Vekeman van de Derde Partij

2014
WA SIERK (komplietmeekover)
Van en door ’t Spelleke van Lierde, in een regie van Marc Maroye

De vruchtbare weilanden van Lierde worden ingepalmd door motorcrossfanaten, schlagerfestivalgangers en circusliefhebbers.
Even snel als ze er gekomen zijn, zijn ze alweer verdwenen.

Mobiliteit is dus geen probleem in Lierde. De RMC, bijgestaan door de GBC, leidt alles in goede banen. Het RSV maakt de uitvoering hiervan mogelijk door het GRS. Hiervoor dient enkel een RUP opgemaakt te worden.
Alle andere problemen vinden een oplossing in het 25 beleidsprioriteitenprogramma oftewel het bestuursakkoord Lierde Horizon 2020.
Bovendien houdt de politie een oogje in het zeil. De LRD, het BPT en de ABT’s zijn er om onze veiligheid te waarborgen.

Tieste en Fluite doen er alles aan om, in hun jubileumjaar, aan te knopen met het klimaat van regelneverij, vergadercultuur en nieuwe sociale media. Toch lijkt het er op dat zelfs hun flexibiliteit beperkt is. Zijn ze te oud voor een ‘complete make over’? Is 20 jaar ‘ ’t Spelleke van Lierde’ een gedroomde aanleiding om een moment van rust en bezinning in te bouwen? En waar vind je in Lierde anno 2014 nog een geschikte plaats hiervoor?

Op deze en andere prangende vragen probeert ’t Spelleke een antwoord te formuleren …Ter ere van onze 20e verjaardag kreeg elke bezoeker een munt met de beeltenis van Tieste en Fluite !
 
2015
Op en WegTieste en Fluite zoeken een hoefsmid. Tijdens hun niet aflatende speurtocht naar een beslagen deskundige worden ze geconfronteerd met nieuwe maatschappelijke tendensen waaraan Lierde evenmin ontsnapt.

 

Eens ze kennis gemaakt hebben met het pop-up fenomeen vinden Tieste en Fluite alternatieven voor ieder gat in de markt.

Héél veel is Op en Weg in Lierde, zonder dat iemand het ooit gemerkt heeft. Andere zaken hadden allang Op en Weg moeten zijn, maar kleuren nog steeds het straatbeeld.

En er komt veel in de plaats. Realisaties die nuttig zijn en in het belang van iedereen. Maar ook projecten en toestanden waarvan Tieste en Fluite het belang niet zo inzien.

 

Tijdens hun roadtrip ontdekken onze helden nog dat Lierde niet te lijden heeft gehad onder de bankencrisis, dat in tijden van dreigende stroomtekorten, blauwe pmd-zakken een uitstekend alternatief vormen voor kerstversiering, en dat de vleermuis een beschermde diersoort is, en lief bovendien.

 

In deze duale tijden heersen verwarring en ontreddering. Laat je onderdompelen in OP EN WEG van ’T SPELLEKE VAN LIERDE. Genezing wordt niet gegarandeerd, verlichting wel.

Nieuwe Pop : Lieve Van der Straeten (Voorzitster OCMW)

2016
Kom... Kom... Kom...


Er komt van alles op ons af.
In Lierde is het een komen en gaan tussen kommer en komkommertijd.

Je komt naar ’t Spelleke of je komt niet.
Als je komt ben je welkom.
Je kan er complexloos klaarkomen.
Commentaar komt steeds achteraf, kom dan niet klagen …

Je hebt één jaar om te bekomen van de commotie, tenzij je je bekomst gehad hebt.

Kom vooral op tijd om je inkom te bekomen.


Er zijn voorstellingen in OC De Lier, Nieuwstraat 21, Lierde,
op vrijdag 12 februari om 20.00u, zaterdag 13 februari om 20.00u,
zondag 14 februari om 18.00u, maandag 15 februari om 20.00u
 en op dinsdag 16 februari om 20.00u.

De voorverkoop vindt plaats in ’t zoalke va Meeke Mol, op zondag 10 januari van 10.00u tot 13.00u, in de Dorpstraat 69, Sint-Maria-Lierde.
Kom ook gezellig aperitieven.


Reserveren kan vanaf 11 januari op het nummer 0471 702795, iedere weekdag van 17.00u tot 20.00u en op zaterdag en zondag van 10.00u tot 12.00u.


O ja, een zitje kost €8. Daar komt het niet op aan.


Kom… kom… kom…Kere keer weer omhuge